Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Octenisept fertőtlenítő oldat 50 ml

Ár:
2.840 Ft

Az Octenisept fertőtlenítő oldatot alkalmazhatja a sebkezelés támogatására, illetve a sebgyógyulás elősegítésére irányuló ismételt, rövid távú fertőtlenítésre. Hatóanyaga az oktenidin‑dihidroklorid és a fenoxietanol. 

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Részletes leírás

1.             A GYÓGYSZER NEVE

Octenisept külsőleges oldat

2.             MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

100 g oldat 0,1 g oktenidin-dihidrokloridot és 2,0 g fenoxietanolt tartalmaz.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

3.             GYÓGYSZERFORMA

Külsőleges oldat

Tiszta, színtelen, csaknem szagtalan, keserű oldat.

4.             KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1         Terápiás javallatok

Az Octenisept nyálkahártya‑, bőr- és sebfertőtlenítő.

A nyálkahártyák és a környező bőr ismételt, rövid távú fertőtlenítésére a szájüregben, az ano-genitális területen, a hüvelyen, a szeméremtesten, a makkon végzendő diagnosztikai és sebészeti eljárások előtt, valamint a húgyhólyag katéterezése előtt, illetve az ujjközi gombás fertőzés ismételt, rövid távú szupportív kezelésére, illetve szupportív antiszeptikus sebkezelésre.

Az Octenisept életkori korlátozás nélkül mind gyermekeknél, mind felnőtteknél alkalmazható.

4.2         Adagolás és alkalmazás

Az oldat kizárólag helyileg alkalmazható, és nem kerülhet a szövetekbe, például fecskendezés útján.

Az Octenisept külsőleges oldatot általában naponta egyszer kell alkalmazni a kezelendő területen, kivéve az ujjközi gombás fertőzés szupportív kezelése esetén, ahol napi kétszeri alkalmazás javasolt.

Egymás után legalább két, oldattal átitatott tamponnal óvatosan át kell törölni a kezelendő területet, és meg kell győződni arról, hogy az oldat a területet teljesen benedvesítette.

Alternatív megoldásként az Octenisept oldat a nehezen elérhető bőrfelületekre permetezéssel is alkalmazható, de a tampon használatát előnyben kell részesíteni.

Alkalmazás után mindig hagyni kell a készítményt legalább 2 percig a kezelt területen a további eljárások elvégzése, például sebészeti kötések felhelyezése előtt.

Az Octenisept oldat szájüreg öblítésére is alkalmazható, de csak abban az esetben, ha a teljes szájüreg kezelésére szükség van.

Ilyen esetekben 20 másodpercen keresztül 20 ml készítménnyel kell öblögetni.

Ujjközi gombás fertőzés szupportív kezelése esetén az érintett területet reggel és este kell bepermetezni a készítménnyel.

A kívánt hatás elérése érdekében a fenti utasításokat gondosan be kell tartani.

Mindeddig a készítmény legfeljebb 14 napos folyamatos használatára vonatkozóan vannak tapasztalatok, ezért az Octenisept csak két hétig alkalmazható.

Gyermekek

Az Octenisept adagolása azonos felnőtteknél és gyermekeknél.

Az Octenisept oldattal csecsemőkön és 12 év alatti gyermekeken végzett vizsgálatok igazolták a készítmény hatékonyságát, tolerálhatóságát és biztonságosságát.

A gyermekeknél és felnőtteknél kapott adatok alapján az Octenisept alkalmazása serdülőknél és fiataloknál is ajánlható.

4.3         Ellenjavallatok

Az Octenisept nem alkalmazható a készítmény hatóanyagaival vagy a 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység esetén.

Az Octenisept nem alkalmazható a hasüreg (pl. intraoperatív), a húgyhólyag vagy a dobhártya öblítésére.

4.4         Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A készítmény lenyelése kerülendő, valamint nem szabad a készítményt a vérkeringésbe juttatni, például véletlen injekciózás útján.

Szemizgató hatású. Ha szembe jut, bő vízzel azonnal ki kell mosni és orvoshoz fordulni.

A lehetséges szövetsérülés elkerülése érdekében a készítményt nem szabad injektálni vagy nagy nyomással alkalmazni a szöveteken. Biztosítani kell a sebüregben képződő váladék megfelelő elvezetését (pl. rugalmas dréncső segítségével).

4.5         Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Az Octenisept nem alkalmazható egyidejűleg a szomszédos bőrterületeken alkalmazott PVP jód-alapú antiszeptikumokkal, mivel a határterületeken sötétbarna vagy lila elszíneződés jelenhet meg.

A készítmény inkompatibilis az egyidejűleg alkalmazott anionos felületaktív anyagokkal (szappan, mosószer, stb.), mivel ezek csökkenthetik vagy semlegesíthetik hatását.

4.6         Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség

Várandós nőknél végzett, korlátozott számú (300-1000, legalább 12 hetes terhesség adatai) vizsgálat nem igazolt az Octenisept alkalmazásával összefüggő malformációkat vagy fötális/neonatális toxicitást.

Az állatkísérletek nem igazoltak reproduktív toxicitást (lásd 5.3 pont).

Ezért az Octenisept alkalmazása szükség esetén megfontolható a terhesség alatt.

Szoptatás

A szoptatás ideje alatt történő alkalmazásra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre megfelelő állatkísérleti és klinikai vizsgálati adatok.

Mivel az oktenidin‑dihidroklorid csak kis mennyiségben vagy egyáltalán nem szívódik fel, feltételezhető, hogy az anyatejbe nem jut át.

A fenoxietanol gyorsan és szinte teljesen felszívódik, és oxidációs termékként a vesén keresztül majdnem teljesen kiürül.

Ezért nem valószínű, hogy felhalmozódna az anyatejben.

Elővigyázatosságból a szoptatás ideje alatt az Octeniseptet nem szabad a mellek környékén alkalmazni.

Termékenység

Az Octenisept termékenységre kifejtett hatására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok.

4.7         A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Octenisept nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

4.8         Nemkívánatos hatások, mellékhatások

Az alkalmazás helyén ritkán intoleranciára utaló átmeneti jelek figyelhetők meg, például enyhe égő érzés, a bőr kivörösödése vagy viszketés.

A szájüreg öblítésére való használata esetén az Octenisept átmenetileg keserű szájízt okoz.

A klinikai vizsgálatok eredményei alapján az alábbi mellékhatásokról számoltak be:

A nemkívánatos hatások értékelése az alábbi előfordulási gyakoriságokra alapul.

Nagyon gyakori (³ 1/10)

Gyakori (³ 1/100 - < 1/10)

Nem gyakori (³ 1/1000 - < 1/100)

Ritka (³ 1/10 000 - < 1/1000)

Nagyon ritka (< 1/10 000)

Ismeretlen (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg)

Általános tünetek és az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Ritka: az alkalmazás helyén fellépő égő érzés, erythema, pruritus és melegségérzet

Nagyon ritka: allergiás reakció a készítményre, pl. az alkalmazás helyének átmeneti kivörösödése

Gyermekek

A gyermekeknél megfigyelt mellékhatások gyakorisága, típusa és súlyossága hasonló a felnőtteknél megfigyeltekhez.

Feltételezett mellékhatások bejelentése

A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.

Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

4.9         Túladagolás

Nem számoltak be túladagolási esetekről. Mindemellett a helyi alkalmazású készítményekkel való túladagolás nagyon valószínűtlen.

Helyi túladagolás esetén az érintett területeket bő Ringer oldattal kell lemosni.

Az Octenisept véletlen lenyelése nem veszélyes.

Az oktenidin‑dihidroklorid nem szívódik fel, és a széklettel kiürül.

Nagyobb Octenisept mennyiség lenyelése esetén a gyomor-béltraktus nyálkahártya irritációjának lehetősége nem zárható ki.

Az oktenidin‑dihidroklorid intravénás alkalmazás esetén toxikusabb, mint orális alkalmazás esetén (5.3 pont: akut toxicitás).

Ezért nem szabad hagyni, hogy nagyobb mennyiség átjusson a vérkeringésbe, például véletlen injekciózás eredményeként.

Mindemellett, mivel az Octenisept csak 0,1% oktenidin‑dihidrokloridot tartalmaz, az intoxikáció lehetősége nagyon csekély.

5.             FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1         Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Antiszeptikumok és fertőtlenítők, Kvaterner ammónium vegyületek

ATC kód: D08AJ57

Hatásmechanizmus

Az oktenidin‑dihidroklorid egy kationaktív vegyület, amely két kationos központjának köszönhetően erős felületaktív tulajdonsággal rendelkezik. Reakcióba lép a mikrobák sejtfalával, illetve a membrán összetevőivel, és a sejtfunkció károsodását idézi elő.

A fenoxietanol antimikrobás hatásának mechanizmusa többek között a sejtmembrán nátriummal szembeni fokozott átjárhatóságára alapul.

Farmakodinámiás hatások

Az antimikrobás hatás a baktérium- és gombaölő hatásra, valamint a lipofil és hepatitis B vírusok elleni hatásra terjed ki. Ebben a vonatkozásban a fenoxietanol és az oktenidin‑dihidroklorid hatásspektruma kiegészíti egymást.

A proteinterhelés nélkül végzett minőségi és mennyiségi in vitro vizsgálatokban az Octenisept 1 percen belül 6-7 lg szintű redukciós faktorral (RF) leírható baktérium- és gombaölő hatást fejt ki a baktériumok és a Candida albicans ellen.

10%-os defibrinált juhvérrel, 10%-os borjúalbuminnal, 1%-os mucinnal vagy 4,5%-os defibrinált juhvérből, 4,5%-os borjúalbuminból és 1%-os mucinból álló keverékkel végzett terheléssel az Octenisept a baktériumok esetében 6 ‑ 7 lg szintű RF-ral, míg a Candida albicans gomba esetében >3 lg szintű RF -ral csökkentette a kórokozók számát 1 perc minimális expozíciós idő után.

A minőségi és mennyiségi in vitro vizsgálatokban 0,1%-os albumin terhelés esetén az 50%-os, illetve 70%-os Octenisept oldat 1 perces expozíciós időn belül jó hatékonysággal rendelkezett a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokkal, gombákkal és élesztőgombákkal szemben.

Az Octenisept bizonyos vírusok elleni hatékonyságát in vitro vizsgálatokban tanulmányozták, amelyekben kimutatták, hogy hatékony a lipofil vírusokkal (pl. herpes simplex vírusok), HIV vírusokkal, illetve a hepatitis B vírusokkal szemben.

Hosszú távú használat esetén az Octenisepttel szembeni elsődleges rezisztencia, illetve a nem sajátos hatásának tulajdonítható másodlagos rezisztencia kialakulása nem várható.

Klinikai hatásosság és biztonságosság

A hüvelynyálkahártyára és szájnyálkahártyára kifejtett hatékonyságával kapcsolatos klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy mind rövid, mind hosszú távon kitűnően csökkenti a kórokozók számát.

Gyermekek

Az Octenisept hatékonyságát és tolerálhatóságát 347, 6 napos és 12 éves kor közötti gyermeken, illetve 73 a 36. gesztációs hétnél fiatalabb koraszülöttön is kimutatták.

A köldökcsonk Octenisepttel történő kezelését 1725 magas toleranciát mutató újszülöttnél vizsgálták.

5.2         Farmakokinetikai tulajdonságok

Felszívódás

Ahogy azt a 14C-vel jelzett anyagokkal végzett állatvizsgálatokban is kimutatták, az oktenidin‑dihidroklorid nem szívódik fel a gyomor-béltraktuson, illetve a bőrön vagy a nyálkahártyákon keresztül.

Az orálisan alkalmazott, radioaktívan jelzett oktenidin‑dihidroklorid az egereknél, patkányoknál és kutyáknál csak igen kis mennyiségben (0-6%) szívódott fel a gyomor-béltraktus nyálkahártyáján keresztül.

Az egerek esetében az okkluzív kötés alatt helyileg alkalmazott oktenidin-dihidroklorid nem szívódott fel a 24 órás expozíciós idő alatt.

Az in vitro vizsgálatok alapján az oktenidin‑dihidroklorid méhlepényen való átjutása kizárható.

A patkányokban kimutatták, hogy az orálisan alkalmazott 14C-fenoxietanol hiánytalanul felszívódik, és fenoxi-ecetsav formájában a vizelettel ürül ki.

Az Octenisept készítményből az oktenidin‑dihidroklorid nem szívódott fel sem a hüvelynyálkahártyán (nyulak), sem a sebeken (emberek, patkányok) keresztül.

Gyermekek

A 2-fenoxietanol oxidatív metabolizmusát négy 1 hetes és 11 hónapos kor közötti csecsemőnél, illetve 24 a 36. gesztációs hétnél fiatalabb koraszülöttön vizsgálták. Kimutatták, hogy a 2-fenoxietanol a bőrön keresztül szívódik fel, oxidáció útján szinte teljesen fenoxi-ecetsavvá metabolizálódik, és a vesén keresztül ürül ki, ami az Octenisept biztonságosságát bizonyítja.

5.3              A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Akut toxicitás

Az Octenisept akut toxicitásával kapcsolatos vizsgálatokban orális alkalmazás esetén az LD50 értéke 45-50 ml/kg, míg intraperitoneális alkalmazás esetén az LD50 értéke 10‑12 ml/ttkg volt. 0,45 ml/ttkg intraperitoneális alkalmazása tünetmentesen tolerálhatónak bizonyult. Az oktenidin‑dihidroklorid esetében patkányokban az LD50 érték 800 mg/ttkg, míg egyetlen intravénás dózis alkalmazása esetén 10 mg/ttkg volt.

A fenoxietanol nagyon alacsony akut toxicitást mutatott orális és dermális alkalmazás esetén. Orális alkalmazást követően az LD50 értéke 1,3-3,4 g/ttkg között mozgott (patkányok); dermális alkalmazás esetén az LD50 értéke patkányoknál 13 ml/ttkg, míg nyulaknál 5 g/ttkg volt.

Szubkrónikus és krónikus toxicitás

A krónikus toxicitással kapcsolatos vizsgálatokban egereknél és kutyáknál 2 mg/ttkg/nap vagy ennél nagyobb oktenidin‑dihidroklorid dózis, illetve patkányoknál 8 mg/ttkg/nap vagy ennél nagyobb oktenidin‑dihidroklorid dózis orális alkalmazását követően a mortalitás növekedését figyelték meg.

Ez vérzéses tüdőgyulladással járt együtt.

A pneumotoxikus változások oka tisztázatlan.

Az oktenidin‑dihidrokloridnak a kutyák szájnyálkahártyáján 4 héten keresztül történő ismételt helyi alkalmazása nem okozott toxikus reakciókat. Patkányoknál és kutyáknál 650 mg/ttkg/nap oktenidin‑dihidroklorid 2-6 héten keresztül történő orális alkalmazása esetén csak a gáztermelődés okozta bélrendszeri puffadást figyeltek meg, ahogy az általában az antimikrobás szerekkel előfordul.

Sebek ismételt kezelése esetén sem embereknél, sem állatoknál nem figyeltek meg tüneteket.

Rendeltetésszerű használat esetén a kezelt testfelületen csak kis Octenisept mennyiség marad.

Hüvelyen belüli alkalmazás esetén maximum 2,5 ml készítményt kell felhasználni.

Ez legfeljebb 2,5 mg oktenidin‑dihidrokloridnak és 50 mg 2-fenoxietanolnak felel meg.

Reprodukciós toxicitás

Vemhes patkányokon és nyulakon végzett vizsgálatok nem mutatták ki az oktenidin‑dihidroklorid vagy a fenoxietanol teratogén vagy embriotoxikus hatását.

Egy patkányokon végzett generációs vizsgálatban az oktenidin‑dihidroklorid nem fejtett ki negatív hatást az állatok reprodukciós képességére.

A 2-fenoxietanol ártalmatlan az alkalmazott mennyiségekben. Egy nyulakon végzett teratogenitási vizsgálatban a napi 300 mg/ttkg dózis 13 napon keresztül való dermális alkalmazása nem okozott tüneteket az anyaállatokban vagy a magzatokban. 

Karcinogén potenciál

Egy oktenidin‑dihidrokloriddal orálisan kezelt patkányokon végzett 2 éves vizsgálatban nem találtak az oktenidinnel ok-okozati összefüggést mutató karcinogén potenciálra utaló jeleket.

Az egereknél való 18 hónapos dermális alkalmazást követően nem mutatkoztak sem helyi, sem szisztémás karcinogén hatások. Egyéb, abszorpciós mérgezésre utaló tünetekről sem számoltak be.

Mutagenitás

Az oktenidin‑dihidroklorid nem mutatott mutagén tulajdonságokat az Ames-tesztben, az egér limfomasejt-tesztben, a kromoszóma-rendellenesség tesztben vagy a mikronukleusz-tesztben.

Az Octenisepttel végzett Ames-tesztben sem mutattak ki mutagén tulajdonságokra utaló jeleket.

Helyi toxicitás

A Bühler-féle vizsgálatokban az oktenidin‑dihidroklorid nem volt irritáló hatású.

A fényérzékenységi vizsgálatokban sem találtak erre utaló jeleket.

A fenoxietanol némileg irritálta a nyulak bőrét.

A Magnusson-Kligmann-féle vizsgálatban a fenoxietanol nem irritálta a tengerimalacok bőrét.

Az Octenisept nem mutatott elsődleges toxikus vagy bőrirritáló hatást.

A nyulak szemének kötőhártyazsákjába történő csepegtetés után enyhe irritáció jelentkezett.

Környezeti kockázatbecslés (ERA)

Az Octenisept miatt esetleg fellépő környezeti kockázatok értékelését is elvégezték. Mivel a PECSURFACEWATER 0,01 μg/l alatt van, és egyéb környezeti problémák nem mutatkoznak, az emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítményekkel kapcsolatos környezeti kockázatok értékelésére vonatkozó iránymutatás (Guideline on the Environmental Risk Assessment of Medicinal Products for Human Use) alapján feltételezhető, hogy a készítmény alkalmazási előírás szerinti használata esetén valószínűleg nem jelent kockázatot a környezetre.

6.       GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

6.1         Segédanyagok felsorolása

Kokamidopropil-betain oldat, nátrium‑glukonát, 85%-os glicerin, nátrium‑hidroxid, nátrium-klorid, tisztított víz

6.2              Inkompatibilitások

Anionos felületaktív anyagokkal, például mosószerekkel és tisztítószerekkel, az oktenidin kationok oldhatatlan komplexeket képezhetnek, amelyek csökkenthetik vagy semlegesíthetik a készítmény hatását.

6.3              Felhasználhatósági időtartam

250 ml, 500 ml, 1000 ml        5 év

50 ml                                      3 év

A már használatba vett oldat kémiai és fizikai stabilitása 25°C-on 1 évig biztosított.

6.4              Különleges tárolási előírások

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer első felbontás utáni tárolására vonatkozó előírásokat lásd a 6.3 pontban.

6.5              Csomagolás típusa és kiszerelése

50 ml oldat fehér kerek HDPE tartályban hamisítás elleni védelemmel ellátott fehér LDPE és PP adagolópumpával, dobozban.

250 ml oldat fehér, kerek, HDPE tartályban hamisítás elleni védelemmel ellátott fehér LDPE és PP adagolópumpával vagy fehér, hamisítás elleni védelemmel ellátott, PP lepattintható fedéllel.

500 ml és 1000 ml oldat színtelen, átlátszó, négyszögletes, HDPE tartályban, kerek elülső résszel és fehér, hamisítás elleni védelemmel ellátott PP lepattintható fedéllel.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

6.6              Az ártalmatlanításra vonatkozó különleges óvintézkedések

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

Megjegyzés: keresztjelzés nélkül

Osztályozás: I. csoport

Orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszer (VN).

7.       A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

Allegro Kft.

1045 Budapest, Berlini u. 47-49.

Magyarország

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!